Wie heeft de NAVO opgericht?

April 4, 1949, Washington, D.C., United States
NATO/Founded

Wat is het verschil tussen NAVO en NATO?

NAVO = Noord Atlantische Verdrags Organisatie. In het Engels: NATO. Militair bondgenootschap van de VS en vele andere westerse landen, waaronder Nederland en Turkije.

Welke landen hebben de NAVO opgericht?

Verenigd Koninkrijk (1949)

 • Verenigde Staten (1949)
 • Griekenland (1952)
 • Turkije (1952)
 • Duitsland (1955)
 • Spanje (1982)
 • Hongarije (1999)
 • Polen (1999)
 • Waarom sloot Nederland zich in 1949 aan bij de NAVO?

  Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht. De Noord Atlantische Verdrags Organisatie moest een groot defensief bondgenootschap worden. Daarmee zochten landen bescherming bij elkaar voor het geval er een Derde Wereldoorlog uit zou breken.

  Waar komt de naam NAVO vandaan?

  De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) (Engels: NATO, North Atlantic Treaty Organisation; Frans: OTAN, Organisation du traité de l’Atlantique nord) is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend.

  Wie richte de NAVO op?

  Vóór de oprichting van de NAVO was er in maart 1948 bij het Verdrag van Brussel al de zogeheten Westelijke Unie of WU (later West-Europese Unie) opgezet tussen Frankrijk, de Benelux en Groot-Brittannië.

  Wat houd het NAVO verdrag in?

  De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en wereldwijd stabiliteit te bevorderen.

  Waarom is de NAVO opgericht?

  De NAVO is in 1949 opgericht om de Westerse democratieën tegen de toenmalige dreiging van de Sovjet-Unie te beschermen.

  Waar staat de afkorting NAVO?

  Waarom zit Zweden niet bij de NAVO?

  Voor Zweden geldt dat het land strikt neutraal wil blijven. Sinds 1814, al 200 jaar dus, is het land niet meer in oorlog geweest. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen de Zweden als een van de weinige landen geen partij. Een lidmaatschap van een militair bondgenootschap past niet bij die neutrale politiek.

  Waarom is Nederland lid van de NAVO?

  Nederland is lid van de NAVO. Dit is een militaire samenwerking van 29 landen uit Noord-Amerika en Europa. De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. Nederland maakt vanaf het begin deel uit van het samenwerkingsverband.

  Welke landen zijn na 1989 bij de NAVO gekomen?

  Na afloop van de Koude Oorlog, vanaf de jaren ’90, voegde een grote groep voormalig communistische landen zich bij de NAVO: in 1999 Hongarije, Polen en Tsjechië, in 2004 Bulgarije, de Baltische staten, Slowakije, Slovenië en Roemenië. De meest recente toetredingen zijn Albanië en Kroatië, in 2009.