Welke specialist voor fibromyalgie?

Voor de behandeling van fibromyalgie kom je bij je huisarts. Soms komen mensen met fibromyalgie bij de reumatoloog om de diagnose te stellen of te bevestigen.

Is fibromyalgie een erkende ziekte in Belgie?

Hoewel ongeveer twee op de honderd Belgen – vooral vrouwen – aan fibromyalgie zouden lijden, werd de ziekte pas in 2002 erkend door het Riziv.

Waar kan ik fibromyalgie laten vaststellen?

De arts. Er bestaat geen ‘gouden standaard’ om de diagnose fibromyalgie te stellen. Een arts, vaak een reumatoloog, brengt je klachten in beeld aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en lichamelijk onderzoek.

Is fibromyalgie een erkende ziekte?

De aandoening is lange tijd niet officieel erkend. Het verdrag van Kopenhagen uit 1992 betekende een officiële erkenning. In 2007 is het aangepast door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en sinds 2010 gebruiken artsen wereldwijd dezelfde criteria om de diagnose te stellen.

Is er medicatie voor fibromyalgie?

Er is geen medicatie om fibromyalgie te genezen. Medicatie die wordt voorgeschreven, zijn bedoeld om de pijn aan te pakken. Paracetamol wordt bijvoorbeeld veel voorgeschreven. Soms worden sterke pijnstillende middelen voorgeschreven, zoals Tramadol.

Wie behandelt fibromyalgie?

Ook de huisarts kan de therapie coördineren. Aangezien er nog geen duidelijke oorzaak is, is de behandeling gericht op de ondersteuning van patiënten. Er is maar een beperkt aantal zinvolle medicijnen voor sommige patiënten met fibromyalgie. Paracetamol kan helpen en geeft normaal geen bijwerkingen.

Wat zijn de eerste symptomen van fibromyalgie?

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

 • Chronische vermoeidheid.
 • Pijn in de rug, nek, schouders, het borstbeen, zijkant van de heupen of de binnenkant van de knie.
 • Stijfheid, vaak in de ochtend of nadat je een tijd stil hebt gezeten/gestaan.
 • Krachtsverlies in de spieren.
 • Stemmingswisselingen.
 • Angst of depressieve gevoelens.

Waarom wordt fibromyalgie niet erkend?

Het UWV stelt fibromyalgie niet anders te beoordelen dan andere ziekten of aandoeningen. Bij fibromyalgie wordt daarom gekeken naar mogelijkheden en niet naar klachten. Blijft staan dat er toch mensen zijn die onbegrip ervaren bij verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV.

Welke klachten heb je bij fibromyalgie?

Symptomen Fibromyalgie

 • pijn.
 • krachtverlies.
 • stijfheid.
 • vermoeidheid.
 • darmklachten.
 • slaapproblemen.
 • stemmingsklachten.

Welke medicijnen zijn er voor fibromyalgie?

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Uw arts kan wel pijnstillers of slaapmiddelen voorschrijven tegen de klachten. Als u zonder recept medicijnen wilt kopen, overleg dan altijd eerst met uw huisarts.

Is fibromyalgie een vorm van reuma?

Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, gaat gepaard met chronische pijn in spieren en bindweefsel. Opmerkelijk is dat – ondanks de pijn – bij fibromyalgie geen afwijkingen gevonden worden in de spieren en het bindweefsel.

Kan ik genezen van fibromyalgie?

Er is geen behandeling mogelijk om fibromyalgie te genezen. Wel zijn er verschillende opties om de pijn en de gevolgen (van die pijn) te helpen verminderen, zoals: Fysiotherapie en oefentherapie. Therapie en training ter bevordering van spieren en het uithoudingsvermogen.