Waarom rvs beitsen en passiveren?

Roestvast staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en diverse andere elementen en onzuiverheden. Door het beitsen en passiveren krijgt het roestvast staal zijn oorspronkelijke eigenschappen terug. De oorspronkelijke gladheid van het materiaal blijft nagenoeg behouden.

Wat is beitsen en passiveren?

De processen beitsen en passiveren creƫren langs elektrochemische weg de passieve oxidelaag door reiniging van het oppervlak en vervolgens oxidatie van het aan het oppervlak aanwezige chroom. Er ontstaat een dunne, maar consistente beschermingslaag die het materiaal haar maximale corrosie-bestendigheid geeft.

Wat is beitsen van rvs?

Bij beitsen wordt een roestvast staaloppervlak bewerkt met een zogenaamd beitsmiddel. Dit bestaat uit salpeterzuur en waterstoffluoride. Het effect ervan is dat carbides en ijzerdeeltjes als het ware ‘weggegeten’ worden.

Wat is passiveren rvs?

Passiveren (passivatie) van roestvaststaal (rvs) wordt toegepast om de corrosiebeschermende oxidehuid, de zgn. passivatielaag, weer te herstellen na bv. mechanische bewerking of beschadiging. Aan het passiveren gaat een beitsbehandeling vooraf om het oppervlak te reinigen van eventuele vreemde metaaldeeltjes.

Waarom inox beitsen?

Door het beitsen wordt de originele kristalstructuur van inox hersteld. Roestvast staal heeft zijn corrosiebestendigheid te danken aan een microscopisch dunne, beschermende chroomoxide huid, de zogenaamde passieve laag. Vervuilingen aan het oppervlak kunnen deze zelfhelende werking van het rvs tegengaan.

Hoe rvs beitsen?

Om het roesten van rvs tegen te gaan, moet het worden ontdaan van alle mogelijke verontreinigingen. Dit kan op verschillende manieren. Wij doen het door het staal grondig te beitsen/chemisch te behandelen met behulp van een sproeisysteem (sproeibeitsen) of door het onder te dompelen in een bad.

Wat is beitsen metaal?

Beitsen is het behandelen van metalen met een agressief middel waarbij het metaaloppervlak wordt aangetast met het doel dit te reinigen. Bij etsen is er sprake van een langere blootstelling aan het middel, vindt een diepere inwerking plaats en wordt meer materiaal weggenomen.

Wat is passiveren?

Passiveren is een oppervlaktebewerkingstechniek, die meestal volgt na het beitsen en spoelen, waarbij het oppervlak van een voorwerp wordt voorzien van een passieve deklaag. Het resultaat van het passiveerproces is meestal een zilvergrijs oppervlak.

Wat is beitsen van metaal?

Beitsen is het behandelen van metalen met een agressief middel waarbij het metaaloppervlak wordt aangetast met het doel dit te reinigen. Bij het strippen van metalen wordt een metaallaag volledig verwijderd.

Wat is passiveren van staal?

Staal wordt doormiddel van citroenzuur behandeld. Citroenzuur is hierbij de passiveervloeistof. Door het passiveerproces van deze vloeistof wordt het materiaal zilvergrijs. Staal wordt doormiddel van passiveren behandelt zodat vliegroest wordt voorkomen.

Wat is het doel van beitsen?

Beitsen van hout betreft het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot vernis en lak, in de volksmond vaak verf genoemd, dringt beits gedeeltelijk in het hout.

Wat is metaal beitsen?