Hoe kweek je lavendel?

Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien, stekken en splitsen. Lavendel zaden worden vanaf half februari tot april onder glas gezaaid. Het kiemen duurt 4 weken. Na 15 mei mogen de planten in de volle grond gezet worden, waarbij een onderlinge afstand van 45 – 60 centimeter aangehouden dient te worden.

Kun je lavendel op water stekken?

Lavendel Stekken Op Water Een andere manier om lavendel te stekken is door ze op water te zetten. Deze methode is eigenlijk hartstikke makkelijk maar heeft over het algemeen net iets minder kans van slagen. Reden daarvoor is dat de stekjes vaak wat meer moeite hebben als je ze in de potgrond gaat zetten.

Kun je lavendel scheuren?

Planten met een verhoute basis, zoals lavendel, kun je niet scheuren. Eigenlijk zijn dit kleine struiken en die kunnen niet door delen vermeerderd worden.

Hoe Prachtkaars stekken?

Stekken doet u zó

  1. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloem(knop)
  2. Neem een scherpe schaar of scherp snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10 centimeter schuin af, vlak onder een blad.
  3. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat minstens twee bladparen zitten.

Kan ik lavendel zaaien?

ZAAIEN: Vanaf april tot juni in een zaaibakje binnenshuis in een zaaibakje gevuld met zaai- en stekgrond mengsel. Lavendel zaad is erg klein, wij adviseren daarom het zaaisel niet te bedekken met grond, maar licht aan te drukken met de binnenzijde van de hand.

Kan een Lavendelplant binnen?

Lavendel (Lavandula) We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig.

Kan lavendel gestekt worden?

Lavendel laat zich heel gemakkelijk stekken. Wie lavendel koopt en deze struik beslist op dezelfde plaats wil houden, moet zich maar aanwennen stek te maken. Augustus is bij uitstek de maand, waarin stek kan worden gemaakt. Maak stek van niet-bloeiende delen van de struik.

Kan je Laurier stekken?

Stekken van ongeveer 10 cm lang snijd je in september van de laurier. Je zet de stekken in stekgrond, waarbij je wat stekpoeder kunt gebruiken tegen schimmelontwikkeling en om wortelvorming te bevorderen. Stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving.

Kan je lavendel zaaien?

Wat is het scheuren van planten?

Het scheuren van planten houdt in dat je planten met genoeg wortels uit elkaar trekt om zo twee of meerdere planten te verkrijgen. Bij kleinere planten kun je dit met de hand doen, bij grotere gebruik je een mes. De planten die je kunt scheuren zijn meestal vaste planten of sierheesters.

Kun je gaura stekken?

Welke planten stekken in september? Stek nu borderplanten die niet helemaal winterhard zijn, zoals struiklavatera, Gaura lindheimeri, Penstemon, Salvia’s en grijsbladige Santolina’s. Ook van kuipplanten en halfharde perkplanten kun je stek nemen, zoals Diascia, Verbena’s en Helichrysum.

Hoe moet ik een fuchsia stekken?

Haal de onderste twee bladeren weg en maak daaronder een rechte snede. Snijd de bovenste blaadjes doormidden, zodat de stek minder te verdampen heeft. Zet de stek in een potje met zaai- en stekgrond, geef water en bedek de pot met plastic. Na ongeveer drie à vier weken hebben de stekken wortels.

Hoe Vermeerder je lavendelplanten?

Vermeerder je lavendelplanten door middel van stekken in plaats van delen, als het je doel is om meer planten te kweken. Stekken hebben een hoger overlevingspercentage en kosten minder moeite om te starten. Bij het delen heb je een hogere kans op plantsterfte en zou alleen toegepast moeten worden als het nodig is voor het overleven van de plant.

Hoe maak je een lavendel stek?

Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad. Zet de stekken in de halfschaduw en geef geregeld water (niet te nat!).

Waar kan ik lavendel snoeien?

Als je in augustus de uitgebloeide lavendel snoeit, kan je van de gelegenheid gebruik maken om stekken te nemen. Lavendel is een leuke plant: hij kan goed tegen de droogte, een schrale grond is eerder een voor- dan een nadeel en is zeer robuust.