Hoeveel mensen raken gewond door vuurwerk?

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 vielen voor zo ver bekend geen dodelijke slachtoffers door vuurwerk. Sinds de jaarwisseling 2003-2004 overleden in totaal vijftien personen als gevolg van vuurwerk, gemiddeld bijna één per jaar.

Hoeveel gewonden door vuurwerk 2019?

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn er 385 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis.

Welke gevaren zijn er bij het afsteken van vuurwerk en welke verwondingen hebben vuurwerkslachtoffers?

Van de slachtoffers die zich bij de ziekenhuizen meldden droeg vrijwel niemand een vuurwerkbril. Mogelijk had daardoor dertig procent van alle slachtoffers oogletsel, het meest voorkomende letsel na brandwonden. De verwondingen varieerden van kruit in de ogen en eerstegraads brandwonden tot blinde en verwijderde ogen.

Hoeveel mensen zijn vorig jaar gewond geraakt met het afsteken en of kijken naar vuurwerk?

Ondanks een verbod op het afsteken van vuurwerk zijn er tijdens de jaarwisseling toch nog 400 mensen gewond geraakt door sierpotten en knallers. Het ging vooral mis bij jongeren onder de 20 jaar. Het aantal slachtoffers is wel fors minder dan vorig jaar.

Hoeveel kilo illegaal vuurwerk in Nederland?

In totaal mag je maximaal 25 kilo vuurwerk in bezit hebben. De politie heeft daarvoor extra capaciteit, zegt Ruud Verkuijlen van de Landelijke Politie. “We zitten met name op de criminele netwerken en de tussenhandelaren daaronder.

Hoeveel Vuurwerkdoden per jaar?

Dat brengt het totaal aantal doden door het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling op dertien in de laatste vijftien jaar. Rond de jaarwisseling werden bij ten minste twaalf patiënten amputaties uitgevoerd van een of meerdere (delen van) vingers. Driekwart van die slachtoffers was jonger dan 25 jaar.

Waarmee vuurwerk afsteken?

Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker! Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Let op de windrichting.

Hoeveel vuurwerkslachtoffers 2019 Nederland?

Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers dat tijdens de jaarwisseling 2019-2020 is gezien op een SEH-afdeling of een huisartsenpost bedraagt daarmee bijna 1.300. Dit betekent een stijging ten opzichte van de afgelopen twee jaarwisselingen.

Welk vuurwerk veroorzaakt de meeste ongelukken?

De letsels die op de HAP behandeld werden waren het vaakst veroorzaakt door vuurpijlen (16%), sierpotten/fonteinen (13%) en sterretjes (11%).

Hoeveel illegaal vuurwerk in Nederland 2020?

In deze vuurwerkbarometer is te zien hoeveel verboden vuurwerk de opsporingsdiensten in 2021 vanaf 1 januari in beslag hebben genomen. In 2020 was dat totaal 122.815 kg en in 2019 werd 61.429 kg in beslag genomen.