Wat is het beste middel om te stoppen met roken?

Er zijn drie medicijnen geschikt hiervoor: bupropion (Zyban), nortriptyline (Nortrilen) en varenicline (Champix). Bupropion vermindert de klachten na stoppen met roken en de behoefte om te roken.

Wat zijn de mogelijkheden om te stoppen met roken?

Naast de nicotinevervangers die vrij te koop zijn, bestaan er ook ‘anti rook’ medicijnen die alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn. Ook deze medicijnen helpen bij een stoppoging door de ontwenningsverschijnselen te verzachten. De twee meest gebruikte zijn Champix en Zyban.

Wat is het risico van de combinatie roken lithium en een antidepressivum?

Roken kan de activiteit van leverenzymen beïnvloeden, waardoor de uitscheiding van medicijnen wordt beïnvloed. Lithium is een zout dat door de nieren wordt uitgescheiden, wat dus niet afhankelijk is van leverenzymen.

Kunnen sigaretten wisselwerking met medicijnen geven?

Tabaksrook beïnvloedt niet alleen de opname, omzetting of uitscheiding van veel geneesmiddelen, maar van sommige geneesmiddelen ook de werking zelf (farmacodynamische interactie). De klinisch meest relevante interactie is die met hormonale voorbehoedsmiddelen.

Wat zijn voorbeelden van Mao remmers?

Voorbeelden van MAO-remmers zijn: Fenelzine (Nardil®) en Tranylcypromine (Parnate®).

Kan alcohol een wisselwerking met medicijnen geven?

Daarom mogen sommige soorten medicijnen niet samen gebruikt worden. Wisselwerking kan ook voorkomen bij medicijngebruik in combinatie met alcohol, melk, grapefruitsap en drugs. Een goede apotheek houdt doorgaans in de gaten of een patiënt/medicijngebruiker risico loopt op wisselwerking van verschillende medicijnen.

Hoe slecht zijn nicotinepleisters?

Nicotinepleisters kunnen bij herhaaldelijk gebruik huidirritaties, zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen van nicotinepleisters zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn, vooral bij beginnende gebruikers.