Wat is optrede en aantrede?

De geometrie van een trap wordt bepaald door de optrede en de aantrede. De optrede is het hoogteverschil tussen twee opeenvolgende treden en de aantrede is de breedte van een trede.

Wat is een Traphelling?

De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.

Wat is de minimale aantrede van een trap?

De diepte van een trap trede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter.

Wat is de afstand tussen traptreden?

De optrede is de hoogte van de trede, de verticale afstand tussen de treden dus. De ideale optrede meet ongeveer tussen 17cm en 19cm. De horizontale afstand tussen twee treden heet aantrede. Als de aantrede afgesloten is, heet de afsluitende plank een stootbord.

Wat is een goed beloopbare trap?

De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm. Hierbij is de 590 de zogenoemde stapmodulus: de lengte van een “stap” op de trap, dus ongeveer 60 cm.

Wat is uitloop trap?

Net als hierboven is de trap uitloop weer belangrijk voor de doorloop hoogte, maar ook voor de aantrede (steilte) van de trap. Meest gebruikt voor vaste zoldertrap die vanaf de overloop boven een bestaande trap draait. Op dit plaatje ziet u “Ruimte op de vloer”.

Wat is een goede trap?

Een trap is een uit treden bestaand constructie-onderdeel om naar boven of beneden te gaan, meestal in een gebouw. De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm.

Wat is Klimlijn?

Denkbeeldige, vloeiend verlopende lijn die de voorkanten van de treden van een trap met elkaar verbindt.

Hoeveel graden moet een trap zijn?

Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.

Hoeveel leuningen moet een trap hebben?

Artikel 2.35Leuning Elke volgens artikel 2.27 voorgeschreven trap waarmee een hoogteverschil van meer dan 1 m wordt overbrugd moet, indien de hellingshoek van die trap groter is dan 2:3 over de volledige lengte van de trap een leuning hebben.

Hoe bereken ik een rechte Steektrap?

Het gemak van trappen wordt berekend door een formule gebaseerd op de gemiddelde staplengte op een vlakke ondergrond. De staplengte van een man is 60 tot 66 cm, gemiddeld 63 cm. Een comfortabele trap voldoet aan de trapformule: 2 maal de optrede + aantrede = 63±3 cm.

Wat is de hellingsgraad van een trap?

De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning zit meestal tussen de 90 en 100 centimeter.