Hoe praten over problemen?

10 tips voor een gesprek

 • Wees alert voor signalen en neem ze serieus.
 • Praat erover.
 • Houd contact.
 • Betrek de omgeving.
 • Zoek professionele hulp.
 • Zorg ook voor uzelf.

Wat als je je gevoelens niet kunt uiten?

Een groot misverstand bij alexithymie is dat men denkt dat mensen die aan alexithymie lijden zich helemaal niet verbaal kunnen uiten en geen weet van hun gevoelens hebben. Voor de term in gebruik kwam beschreef Sifneos in 1967 dat patiënten leden aan angstaanvallen en depressies.

Wat is over gevoelens praten?

Als je over je gevoel praat, heb je het over gevoelens van een ander moment. Je gebruikt woorden als ‘vaak’, meestal’, ‘toen’. Je hebt op die manier wat afstand tot het moment waarop je het gevoel werkelijk voelde.

Waarom gevoelens uiten?

Kinderen moeten leren met hun emoties om te gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ze moeten leren emoties te herkennen, benoemen, accepteren, op een gezonde manier uiten en verwerken. Hierbij kun je je kind helpen.

Wat doet praten met je?

“Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Daarnaast kunnen je familie en vrienden je goed ondersteunen. Als zij niets van jouw problemen afweten, kunnen ze ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. “Ook voel je je uiteindelijk sterker als je praat over je probleem.

Hoe leer ik praten?

Hoe kun je jonge kinderen, tot drie jaar, helpen met leren praten?

 1. Vertel steeds wat je aan het doen bent of wat je denkt en voelt.
 2. Kijk naar de gebaren en lichaamstaal van je kind.
 3. Luister naar de woorden van je kind, terwijl je het aankijkt en geduldig wacht tot het is uitgesproken.

Hoe uiten emoties zich?

Soms uiten je emoties zich zichtbaar: je huilt van verdriet (of van vreugde), je trilt van woede of je lacht hardop. Maar soms zijn die emoties ook niet waarneembaar voor de ander en zie je er ogenschijnlijk kalm uit. Je bent dan ‘van binnen’ emotioneel: je hart klopt in je keel of je ‘kookt van woede’ van binnen.

Wat is emoties uiten?

Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Wanneer gevoelens en emoties te lang worden opgekropt kunnen er klachten ontstaan, zoals somberheid, irritatie of boosheid. Het uiten van gevoelens kan veel ruimte geven en er voor zorgen dat u beter in uw vel komt te zitten.

Wat is selectief mutisme?

Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet ‘kan’ praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.

Wat zijn de voordelen van je emoties voelen?

Emoties wekken vertrouwen Door je emoties te uiten, krijg je zelfs een zeker respect van de anderen. Emoties zorgen voor een betere werksfeer, minder stress en zijn een uitstekend middel tegen een burn-out.

Hoe emoties doorvoelen?

Voel je een (heftige) emotie opborrelen? Stop heel even met alles even wat je op dat moment doet, behoudt je focus op deze emotie, blijf goed letten op je ademhaling, adem naar die emotie toe, beoordeel het niet.

Hoe praat je met je partner?

5 manieren om beter te communiceren met je partner

 • Maak oogcontact. De ogen zijn de vensters van de ziel, een oude wijsheid, en helemaal waar.
 • Let op je lichaamstaal. Je lichaamstaal beïnvloedt de perceptie die anderen over jou hebben.
 • Praat in de ‘ik’-vorm.
 • Praat tijdens je maaltijden.
 • Wees écht eerlijk.