Waarom onverzadigde vetzuren beter?

Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, maar ze zijn wel nodig voor een goede gezondheid. Daarom moeten we ze via de voeding binnenkrijgen.

Wat bevat veel onverzadigde vetten?

Plantaardige oliën bevatten meer onverzadigd vet dan dierlijke vetten. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en halvarine in een kuipje. Naast vloeibare smeer- en bereidingsvetten leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet.

Wat is een onverzadigd vet?

Onverzadigde vetten zijn vetten die een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevatten. Men maakt onderscheid in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Er bestaan ook verzadigde vetten, deze bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren.

Waar zitten veel meervoudig onverzadigde vetten in?

Meervoudig onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in: Vette vis zoals zalm, haring en makreel. Bepaalde plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en lijnzaadolie. Producten voor op brood, zoals halvarine, margarine en de producten van Becel.

Wat doet verzadigd vet met je lichaam?

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Op deze manier vergroot een teveel aan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn veel verschillende soorten verzadigd vet.

Wat zijn de goede vetten verzadigde of onverzadigde?

Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Enkel transvetten zijn een uitzondering: die kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

Welke zijn onverzadigde vetten?

Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Deze vetten zijn te vinden in plantaardige oliën, zoals olijf-, zonnebloem- koolzaad- en lijnzaadolie en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals smeerbare margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Daarnaast kun je ze ook halen uit noten en vette vis.

Waar vind je vetten?

Vet is een voedingsstof die zit in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas en in koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende soorten vetzuren, die op basis van verschillen in scheikundige structuur in te delen zijn in onverzadigde en verzadigde vetzuren.

Wat is gezonder verzadigd vet of onverzadigd vet?

In uw eten zitten verschillende soorten vetten. Verzadigd vet is minder goed voor u dan onverzadigd vet. Daarom is het beter als u minder verzadigde vetten eet. Door minder verzadigd vet te eten heeft u minder kans op hart- en vaatziekten.

Wat is het verschil tussen vet totaal en verzadigd vet?

Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten worden ook wel slechte vetten genoemd, onverzadigde vetten staan bekend als goede vetten. Het verschil tussen de vetten wordt gemaakt op basis van de scheikundige structuur van de vetten.

Waar zitten veel vetten in?

Welke producten bevatten verzadigd vet?

Producten met veel verzadigd vet zijn onder andere:

  • roomboter en margarine in een wikkel.
  • volle melkproducten en kaas.
  • vet vlees.
  • chocolade, koek, gebak en snacks.