Wat is een kringloop van het water?

De waterkringloop, hydrologische cyclus of watercyclus is een biogeochemische kringloop en beschrijft alle processen waarbij water door het systeem Aarde circuleert. Hierbij verdampt oppervlaktewater, zoals zeewater. In de atmosfeer vormt deze damp wolken waaruit neerslag valt.

Hoe lang duurt een waterkringloop?

Hoe snel het water door de kringloop stroomt, hangt af van hoe lang het op weg naar de Noordzee wordt vastgehouden. Een deel van het regen- of smeltwater sijpelt weg in de bodem en stroomt als grondwater naar zee. Ook planten houden grote hoeveelheden water vast.

Hoe ontstaat een kringloop?

Een kringloop of cyclus is een proces waarbij enkele stadia elkaar opvolgen, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt. Schematisch kan een kringloop daarom worden weergegeven door de stadia in een cirkel te tekenen.

Waar blijft verdampt water?

In de grote waterkringloop verdampt het water in zeeën en rivieren door de warmte van de zon. De waterdamp komt in de lucht en vormt een wolk. Als er genoeg damp in een wolk zit, gaat het regenen en valt het water weer terug op de aarde. Om drinkwater te maken, ‘lenen’ wij het water uit de kringloop even.

Welke rol speelt de rivier in de waterkringloop?

De waterkringloop is het proces waarbij water uit de zee verdampt, boven land naar beneden komt in de vorm van neerslag, daar weer verdampt of via rivieren weer naar zee wordt gevoerd.

Wat is de motor van de waterkringloop?

Water maakt deel uit van de hydrologische kringloop (waterkringloop). De motor van deze kringloop is de zon. Door de inwerking van de zon verdampt het oppervlaktewater. Dit zijn rivieren, zeeën, oceanen; kortom al het water dat we aan de oppervlakte kunnen zien.

Wat is het verschil tussen een lange en een korte kringloop?

Een deel van de wolken regent uit boven zee. Dit is de korte waterkringloop. In de lange waterkringloop gaan de druppeltjes op een langere reis. De neerslag valt uit de wolken in de vorm van regen, hagel of sneeuw.

Hoe ontstaat regen wikikids?

Hoe ontstaat regen? De zon is zo warm dat deze het water verdampt en dan is het zo licht dat het lichter dan lucht is. Daardoor gaat het zweven. De zon schijnt niet genoeg om het water te verdampen, maar wel om het regendruppels te laten worden.

Hoeveel water verdampt er bij 30 graden?

Om een idee te geven: een luchtmassa met een temperatuur van precies nul graden kan in iedere kubieke meter ongeveer 5 gram aan waterdamp bevatten. In een luchtmassa met een temperatuur van 30 graden past grofweg zes keer zoveel: ongeveer 31 gram aan waterdamp per kubieke meter lucht.

Hoe komt water in de wolken?

Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp wolken worden heet condenseren. De waterdruppeltjes samen zijn wolken.

Hoe zit de waterkringloop in elkaar?

De waterkringloop zijn de stappen die er voor zorgt dat water verdampt, er wolken komen en dat uit de wolken weer neerslag valt. Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp wolken worden heet condenseren. De waterdruppeltjes samen zijn wolken.

Wat is de juiste volgorde van de waterkringloop?

1 Volg de weg van het (zee)water in de korte waterkringloop en zet de onderstaande begrippen in de juiste volgorde: afkoeling, verdamping, neerslag, wolken, zeewater. Start de ‘tour’ van de lange waterkringloop. 3 Waterdamp (in de lucht) kan afkoelen.