Wat is een solide nodus?

Als een schildklierknobbel volledig uit weefsel bestaat noemen we dit een solide nodus. Een schildklierknobbel komt vaak voor en is vaak vanaf 1,5 centimeter in uw hals te voelen. Een schildklierknobbel is meestal goedaardig, maar kan ook kwaadaardig zijn.

Wat is de behandeling van struma?

Een toxisch multinodulair struma wordt in principe behandeld met radioactief jodium of operatie. Er kan bij bepaalde patiënten ook gekozen worden voor een lage dosis thiamazol (Strumazol). Deze medicatie (tabletten) remt de aanmaak van schildklierhormoon.

Is een cyste in de schildklier gevaarlijk?

Een zwelling, knobbel of cyste in de schildklier komt vaak voor. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de meeste gevallen zijn deze zwellingen goedaardig.

Wat is een Echoarme nodus?

Nader onderzoek bij knobbels die verdacht zijn van kanker levert vaak weinig op. De functie is gewoonlijk normaal. Bij de echografie wordt meestal een echoarme solide nodus gevonden. De geoefende echografist kan bepaalde kenmerken opsporen, die de verdenking op een kwaadaardige tumor vergroten.

Wat is een solide afwijking?

Kanker die ontstaat in een orgaan of weefsel heet solide kanker. Solide betekent: vast, hecht en stevig. Door ongecontroleerde celdeling ontstaat er een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor.

Wat is een nodus in schildklier?

Een schildkliernodus is een zwelling (knobbeltje) in de schildklier. Deze zwelling is meestal goedaardig. De schildklier ligt laag, voor in de hals.

Waar zit je struma?

Een struma is een vergroting van de schildklier. De vergroting kan egaal of hobbelig aanvoelen. Indien er één gladde knobbel wordt gevoeld, noemen we dat een nodus. Wanneer er meerdere knobbels aanwezig zijn of als de schildklier vergroot is en onregelmatig aanvoelt, is er veelal sprake van een multinodulair struma.

Is struma te genezen?

Een struma hoeft vaak niet behandeld te worden. De meest voorkomende vorm in Nederland is het normaal werkende multinodulaire struma wat maar zelden behandeld hoeft te worden. Wanneer het struma niet in de weg zit en geen problemen geeft zoals slikklachten of druk op de luchtpijn, is behandeling niet nodig.

Is schildklier voelbaar?

U kunt de schildklier meestal niet zien of voelen. Maar als de klier opzet, ontstaat er een zwelling in de hals. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Bij andere schildklieraandoeningen ontstaat niet altijd een zichtbaar struma.

Is een gezwollen schildklier gevaarlijk?

Als je een bolletje voelt in de schildklier of een zwelling in je hals opmerkt, contacteer dan je arts. Maak je niet te veel zorgen, in 95% van de gevallen zal het niet ernstig zijn.

Wat is Schildkliernodus?

Een schildkliernodus is een zwelling (knobbeltje) in de schildklier. Deze zwelling is meestal goedaardig.

Wat zijn nodi?

Nodi is de Latijnse naam voor meerdere knobbeltjes, maar het kan er ook één zijn. Dan spreekt men over nodus. Bij een nodus ontstaat er een zwelling in de schildklier, waardoor de werking in dat deel van de schildklier kan veranderen.