Hoe herken je een depressie bij ouderen?

De stemming bij depressieve ouderen is vaak mat, gelaten en lusteloos. Ze hebben vaker last van lichamelijke klachten zoals verstopping, droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst, en hoofd- en rugpijn.

Wat is de oorzaak van depressie bij ouderen?

Een depressie heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Bij ouderen kan een depressie onder meer een lichamelijke oorzaak hebben, worden veroorzaakt door medicijngebruik of samenhangen met vormen van dementie.

Hoe wordt een depressie bij ouderen behandeld?

Bij een ernstigere depressie kan gekozen worden voor gesprekken met een psycholoog, behandeling met medicijnen of een combinatie van beiden. In sommige gevallen wordt de patiënt doorverwezen naar de ouderenpsychiatrie. Hoe ernstiger de depressie, hoe vaker medicijnen (antidepressiva) effectief zijn.

Hoe lang duurt een depressie bij ouderen?

Er is sprake van een depressie als ouderen zich minstens twee weken achter elkaar somber en neerslachtig voelen en er last is van een aantal symptomen. Depressiviteit bij ouderen wordt ook wel ouderdomsdepressie genoemd.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.

Hoe weet je of je in een depressie zit?

Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.

Wat is acute depressie?

Daarnaast is de persoon met een acute stressstoornis prikkelbaar/humeurig, schrikt snel en is angstig. Ook woede, wanhoop, bezorgdheid en uiteindelijk zelfs depressieve gevoelens kunnen voorkomen. Degene met een acute stressstoornis speelt de film van de traumatische gebeurtenis vaak in het hoofd af.

Wat zijn de klachten van depressie?

Wat zijn de verschijnselen van een depressie?

  • U voelt zich schuldig, overbodig of waardeloos.
  • U voelt zich onrustig en snel geïrriteerd. Of juist traag en sloom.
  • U bent besluiteloos en/of kunt zich niet goed concentreren.
  • Het eten smaakt niet meer. Of u wilt juist extra veel eten.
  • U bent moe.
  • U vindt het leven zwaar.

Hoe komt dat nou een depressie?

Als iemand ingrijpende dingen meemaakt, kan dat leiden tot (langdurende) gevoelens van somberheid. Dit kan zelfs gaan om dingen die al vroeg in iemands leven zijn gebeurd. Zo kunnen mensen op volwassen leeftijd depressief worden, nadat ze als kind lichamelijk of geestelijk zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Hoe om te gaan met iemand die depressief is?

Wat kan ik doen als mijn naaste een depressie heeft?

  1. Geef uw naaste aandacht.
  2. Vraag of uw naaste wil praten of liever iets anders wil: bijvoorbeeld samen een wandeling maken, muziek luisteren of juist stil zijn en niets hoeven.
  3. Probeer er over te praten.
  4. Luister goed en probeer te begrijpen wat er in de ander omgaat.

Hoe lang duurt een depressie?

Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.

Hoe lang kun je depressief zijn?

Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden.