Bordro ne anlama gelir?

Bordro, işverenin işçiye her ay yaptığı iş karşılığında ödediği ücreti, bütün vergi ve kesintileri ile gösteren ve işçinin çalıştığı süre boyunca periyodik olarak düzenlenen belgedir. Bir başka ifadeyle, bir hesabın detaylarını gösterebilmek için düzenlenen cetveldir.

Ücret bordrosunda neler yer alır?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alması gerekenler;

  • İşyerinin sicil numarası
  • Bordronun ait olduğu ay ve dönem.
  • Sigortalının adı ve soyadı
  • Sigortalıya ait sosyal güvenlik sicil numarası
  • Ücret ödenen toplam gün sayısı
  • Sigortalının ücreti.
  • Ödenen ücret tutarı

Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?

Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını elde edebilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.

Kaç çeşit bordro vardır?

Kaç çeşit bordro vardır? Maaş bordrosu ve ücret bordrosu olmak üzere iki adet türü vardır. Maaş bordrosu: Emekli Sandığına tabi memurlar için peşin ödenen paraları gösteren bordrolara denir. Ücret bordrosu: İşveren tarafından her ay işçiye ödenen tüm paraları gösteren bordrolara denir.

Maaş bordrosu neden istenir?

Maaş bordrosu ile geçmiş maaş bilgileri öğrenilebilir. Çalışılan güne kadar alınan maaşların bilgisi, maaş bordrosu ile öğrenilebilir. Hangi aylarda ne kadar maaş alındığı, ne kadar ikramiye alındığı, maaşlardaki kesintiler gibi pek çok bilgi maaş bordrosu ile öğrenilebilir.

Bordro neden düzenlenir?

Bordro en basit tanımıyla işverenin iş karşılığında işçiye yaptığı ödemeyi, tüm vergi ve kesintileriyle birlikte gösteren ve işçi çalıştığı sürece periyodik olarak düzenlenen belgedir. Bu yüzden bordronun düzenlenmesi hem işveren, hem de işçi açısından oldukça önemlidir.

Ücret bordrosunda hangi bilgiler olmalı?

5510 sayılı Kanunun 102/e/5 maddesi gereğince ” İşverenler tarafından ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda; işyerinin sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, sigortalının adı, soyadı, sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası, ücret ödenen gün sayısı, sigortalının ücreti, ödenen ücret tutarı ve ücretin …

Ücret bordrosunda damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yıllık tutarı = [(Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15] /12 (Çalışan asgari ücretli ise) Kesintilerin toplamı = SGK İşçi payı + SGK işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi.

Özel sektör gelir belgesi nereden alınır?

Gelir belgesi, kişinin mal varlığını değil aylık olarak kazancını beyan eden bir belgedir. Gelir Belgesi Nereden Alınır? SGK çalışanı olmayan kişiler, gelir belgelerini www.turkiye.gov.tr adresinden alabilmektedir. Burada e-Devlet sistemine bağlı olan bordro sistemi aracılığıyla gelir belgesi rahatlıkla alabilmektedir.

Maaş bordrosunu nasıl görebilirim?

E Devlet’e giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kısmından Maliye Bakanlığı başlığı altında e- Bordro hizmetini görüntüleyebilir, yıl ve ay seçimi yaparak sorgulama yapılabilir. Maaş bordronuzu yine aynı sayfada yer alan “Yazdır” butonu yardımıyla yazdırabilir.

Maaş bordrosu nerelerde kullanılır?

bordro

  • genellikle resmi direlerde kullanılan ve herhangi bir şeyi (maaş,gelir-gider hesapları,tahsilat,borç çizelgeleri vb)ayrıntılı olarak listeleyip,incelenmesini kolaylaştıran evrak.özel sektörde genellikle maaş bordrosu şeklinde karşımıza çıkar.
  • bunlari anlayabilmek icin uzman olmak gerekir.

Neredeyse e-bordro hizmetinden yararlanmak gerekir?

E-bordro hizmetinden faydalanmak için 657 sayılı kanun ile bir memur olmanız ve maaşlarınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi ile ödeniyor olması gerekir. Sözleşmeli ya da 4C sigortalı olarak çalışan memurların da maalesef e-bordro hizmetinden faydalanması mümkün değildir.

Peki, bordro’nun ücreti ne kadar?

Bordro resmi evrak niteliği taşıyan bir belge olduğu için hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Gelin, bunları birlikte inceleyelim. Ekstra çalışma, hafta sonu tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemelerin miktarı

Aylık maaş bordrosu hesaplama nasıl yapılır?

Aylık maaş bordrosunun hesaplamasının genel olarak karıştırılıyor veya yanlış biliniyor. Aslında oldukça kolay bir mantığa sahip… Maaş bordrosu hesaplama, işçiden ve işverenden yapılacak olan kesintiler ile iki aşamadan oluşuyor. Maaş Bordrosu hesaplamak için maaş hesaplama uygulamamızı kullanabilirsiniz.